Home / Contact
Agenda / Nieuws

30 aug-5 sept '24 Publicatiedatum: 04 september 2024

wijkbericht

Van zondag…
Zondag 18 augustus preekte ds. G.M. van Meijeren voor ons in de avonddienst in de Nieuwe Kerk. Thema van de preek was: Zout en Licht. Zout geeft smaak, gaat bederf tegen en reinigt. Jezus zegt: jullie zijn het zout der aarde, het licht der wereld. Niet: jullie zullen het nog eens worden, óf, jullie moeten het worden. Nee, jullie zijn het. Daar ben je toe geroepen. Wel kan het zijn dat het zout zijn smaak verliest; dat het licht niet brandt. We moeten hierbij denken aan “dwaas worden” Denk aan de dwaze man die zijn huis op het zand bouwde. Hij zit ook in de kerk, maar doet het niet. Als hij de kerk uitgaat is het zo weg. Jezus zegt tegen ons dat wij het zout, het licht van de wereld zijn. Dat is onze roeping. Leven vanuit het verbond van God. Maar wat als het dwaas geworden is? God vraagt: hoe staat het er voor in je leven. En als het dan alleen maar buitenkant is? Waar moet dat op uitlopen. Het is onmogelijk dat zout zijn smaak verliest en toch is er die aangrijpende mogelijkheid dat Gods Woord niet schijnt in je leven.
Jezus zet onze roeping in deze wereld op scherp. Heb je wel in de gaten hoe bevoorrecht wij zijn? Dat we hier zijn. Opgenomen in Gods Verbond.
Zout werd gebruikt bij het offer: zout is vuurvast en verbrandt niet zomaar. Als je dus door het vuur gaat en je hebt dat zout in je, dan kom je door het vuur heen. Dan wordt aan je daden merkbaar dat God niet een abstract iets is, maar je Vader, die je leven leidt. Ook als je denkt, wat breng ik er van terecht? Hef je lege handen tot hem op, kortom: in alles je afhankelijk weten van de Heere. Hoe breng ik dat voor elkaar? Zegt Jezus toch: je moet? Nee, zie op Degene Die het zegt. Want Hij is voor ons die weg gegaan. Hij was zout, Hij was licht. Hij ging door het vuur van Gods beproeving en oordeel. Hij kwam er door. Hij bleek het zout te zijn. Vuurvast. En zo verspreidt Hij Zijn licht. En omdat Hij het zout en het licht is, zijn wij het ook. Dan gaat het niet om jou, jij bakt er niks van, maar dan gaat het om Hem. Hij doet alles.

Op 25 augustus had onze wijk ‘s avonds dienst in de Pnielkerk. Voorganger was ds. P.J. Visser. Het ging over Cornelius. Over saldo en rendement. Cornelius, een tot de God van Israel bekeerde Romeinse hoofdman. Hij was vroom. In de goede betekenis van het woord. En dat zette de toon voor heel zijn huis. En zo kwam de vraag naar ons toe of wij in dat opzicht op Cornelius lijken. Of wij de toon zetten in ons gezin. Heel scherp hield ds. Visser de spiegel voor. Want komt de secularisatie niet doorgaans van binnen uit? Wat is het saldo van ons leven? Wat ziet “men” van onze omgang met de Heere? Zoals zanger Stef Bos dat bij zijn vader merkte? Dat saldo is geen verdienste. Nee, want toen het hemelse rendement kwam bleek de verhoring niet iets te zijn waar Cornelius zelf om had gevraagd. Hij mocht onderwezen worden door Petrus, maar van zijn kant mocht hij onderwijs geven aan Petrus. Nota Bene! Wie had dat kunnen bedenken? Het rendement van je leven. Hoeveel mensen hebben God leren kennen door jou? Wat is het rendement van jouw leven?

… tot zondag.
Komende zondag staat ds. J.Geene op het rooster. Dat betreft de ochtenddienst in de Pnielkerk.  We bidden om gezegende diensten.

Meeleven
Er kwam bericht van broeder Kees van Duijvenvoorde. Kees kreeg een aangrijpend bericht. Kanker met uitzaaiingen. Geen operatie mogelijk. Geen genezing mogelijk. Waarschijnlijk chemokuren om het ziekteproces te vertragen. Het is zo in een paar woorden geschreven. Maar wat een wereld aan verdriet en verslagenheid zit er achter.
En wat te denken van de familie Haasnoot. We noemden hun naam hier al eerder. Naast de ziekte van broeder Haasnoot, die chemokuren moet ondergaan, zijn er de zorgen om een dochter die een hersentumor heeft.
Broeder Kees Heemskerk, onze broeder en oud-ouderling kreeg twee zware epilepsieaanvallen. Hij verbleef hiervoor in het ziekenhuis, maar inmiddels mag hij weer thuis zijn. We zijn daar uiteraard dankbaar voor en hopen en bidden dat de medicijnen zullen blijven aanslaan.
We weten allemaal dat we sterfelijke mensen zijn, maar dan wordt het ineens iets dat zichtbaar wordt als een stip aan de horizon. Waar je dan heen moet? Natuurlijk de middelen gebruiken. Op consultatie bij de internist en de oncoloog. Uiteraard. Maar die lopen uiteindelijk tegen hun grenzen aan. Maar er zijn geen grenzen aan Jezus macht. Hij is de hemelse arts aller zielen. Bij Hem zijn uitkomsten zelfs tegen de dood, ja dwars door de dood heen. En in alle nood en verdriet mag u zich aan hem vast klampen. Sterker nog: Hij heeft niet liever!

Veel bedrijven en verenigingen hebben een zogenoemde lief-en-leed-pot. Bedoeld om bij blijde en moeilijke gebeurtenissen blijk van meeleven te kunnen geven. De gemeente van Christus heeft dat niet. Die heeft iets veel krachtigers. Natuurlijk zijn we geroepen om met elkaar mee te leven en daar ook uiting aan te geven naar elkaar. Maar we hebben iets veel krachtiger, veel waardevollers: de voorbede. Soms hoor je zeggen als alle mogelijkheden uitgeput lijken te zijn: we kunnen alleen nog maar voor je bidden. Alsof dat het laatste redmiddel is. Maar dat is niet waar. Het is het allerbelangrijkste en allermoooiste wat we voor elkaar mogen doen. En de ander hoeft het niet eens te weten. Als de Heere het maar hoort.

Er is ook reden tot dankbaarheid. Voor Willem en Cobie Ouwehand en de hunnen. Op 16 augustus jl. mochten ze gedenken dat ze 50 jaar geleden in het huwelijk zijn getreden. Dat is een zegen om dankbaar voor te zijn. Zoveel jaren samen te mogen zijn. De Heere is goed.

Huwelijk
We mogen ook bericht doen van blijde momenten in het leven van gemeenteleden. D.V. vrijdag 13 september hopen Lennard van Duijn en Charlotte Blees in het huwelijk te treden. De dienst in de Nieuwe Kerk, die onder verantwoording van de kerkenraad van de Maranathawijk valt, zal worden geleid door ds. P.J. Visser. Broeder Gert-Jan Meerkerk zal als ouderling de kerkenraad vertegenwoordigen. Altijd weer mooi als jonge mensen in elkaar de liefde van hun leven ontdekken en vinden en besluiten verder samen door het leven te gaan. En nog mooier als ze bij de start direct om de zegen van de Heere verlegen zijn. We wensen jullie een hele mooie dag. Voor trouwdag én huwelijksleven samen de nabijheid en zegen van de Heere toe.

Giften
Via Gert-Jan Zwanenburg een gift ontvangen van € 20,00 voor de wijkkas. Ds. Van der Plas ontving: € 50,00, € 10,00  en € 20,00 voor de wijkkas. Allen dank voor uw giften.

Beroepingswerk
Na het bedanken van ds. Lubbers, waar we uiteraard teleurgesteld om waren en de vakantie, is het tijd om het beroepingswerk weer op te pakken. Inmiddels heeft de beroepingscommissie al weer bij elkaar gezeten om een volgend beroep te gaan voorbereiden. We vragen om uw voortdurende voorbede voor het beroepingswerk, niet alleen in onze wijk, maar ook voor de Immanuel- en de Rehobothwijk.

Ten slotte
Afgelopen zaterdag hoorde ik een fragment waarin de zanger van een band uitleg gaf over een lied dat hij had geschreven voor de band. Het lied zegt: “we gaan allemaal met de neus omhoog”. Dat is een uitdrukking waarmee wordt bedoeld dat we allemaal zullen sterven. Hij vertelde dat er een enorme troost vanuit ging als dat lied op een concert of festival met alle toeschouwers gezongen werd. Ik dacht: wat een armoe, als dat je troost is. Maar zo kijkt de wereld er naar: we gaan allemaal dood, dus vier het leven. Ik moest er weer aan denken tijdens de preek van ds. Geene van zondagmorgen. Het ging over een weg die wijs lijkt, maar uitmondt in wegen naar de dood. De wereld weet alleen maar van dood is dood. Klaar! Over! Maar de Bijbel spreekt over de eeuwige dood. En er zijn veel wegen die daar naar toe leiden. Maar er is één andere weg. De Weg. Die leidt naar het leven. Het eeuwige leven. Dan gaat het niet over de neus omhoog, maar het hoofd omhoog en het hart naar boven. Want hier beneden is het niet. O ja, ook het lichaam van een kind van God daalt eenmaal in het graf. Maar voor een kind van God is dat geen troost. Want de dood is de laatste vijand. Maar voor een kind van God is de troost dat die vijand is overwonnnen. De dood is teniet gedaan, En daarom: na de dood is het leven mij bereid; God neemt mij op in Zijne heerlijkheid. Zingt u het mee?

Ontvang een hartelijke groet namens de kerkenraad.

©2024 Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee

Disclaimer Colofon Privacy & cookies

Webontwikkeling: 2nd Chapter