Home / Contact
Agenda / Nieuws

6-12 sept '24 Publicatiedatum: 04 september 2024

wijkbericht

Van zondag…
Zondagmorgen 1 september preekte ds. J.Geene in de Pniëlkerk naar aanleiding van 1 Timotheus 4.  Paulus schrijft aan zijn jonge broeder Timotheus -die de voorganger van de gemeente in Efeze is, waar van alles aan de hand is- en waarvoor Paulus broederlijke en pastorale adviezen heeft. In later tijden zullen sommigen afvallig worden van het geloof. Daar wordt niet mee bedoeld dat het Koninkrijk van Christus zal verdwijnen. Die macht heeft de grote tegenstander van Christus niet. Gode zij dank! Hij is verslagen; zijn kop is vermorzeld. En dus zal Christus’ gemeente er zijn tot het einde. Maar hij roert nog wel zijn staart. En dat is verschrikkelijk. Hij zal er velen verleiden om afvallig te worden van het geloof in de Heere Jezus. Zo is hij ook bezig in de gemeente van Efeze. We moeten denken aan een dwaalleer, die beweerde dat je een vonkje van het goddelijke in je hebt en dat je dat moet ontwikkelen door een geestelijk mens te worden. Maar Paulus zegt: al het geschapene is van God en is daarom goed. En daarom mag je van alles genieten onder dankzegging aan God. Jezus deed immers Zijn eerste wonder op een bruiloft! Oefen uzelf in godsvrucht. Dat doe je niet door lichamelijke oefening. Daar is niks verkeerd aan, maar het helpt niet je te oefenen in godsvrucht. Die is in dat opzicht tot weinig nut, omdat het je geen mens maakt die daardoor de Heere meer gaat dienen. Daarvoor is het nodig dat je wordt onderwezen, voorgelezen, vermaand. Dat is dan ook de opdracht aan Timotheus. En ons roept het op om onder het Woord te komen met de gemeente. Daardoor leer je de levende Christus kennen. En als je dat nalaat, ligt de afval op de loer. We worden opgeroepen: oefen uzelf in de godsvrucht.

… tot zondag.
Komende zondagmorgen hoopt Prof. Dr. A. de Reuver uit Waddinxveen voor onze wijk voor te gaan in de Nieuwe Kerk.
Hebt goede diensten.

Meeleven
Hij is geen lid van onze wijk, maar was jarenlang ouderling in de kerkenraad van de Pniëlwijk. Ik heb het over onze broeder IJsbrand van Dijk. Hij overleed op zaterdag 31 augustus in de leeftijd van 85 jaar. Veel herinneringen komen boven. Aan zijn inbreng in de kerkenraad, vaak met humor gekruid. Maar ook het eenvoudige maar diepe geloof, waarvan hij getuigde. Aan de jaren dat we met elkaar - IJs en zijn vrouw Nel en Marianne en ik - naar de bondsdag van de mannenverenigingen in Putten gingen. We hebben daar warme herinneringen aan. Een aantal malen al ging zijn leven langs de rand van de dood. Ik herinner me nog hoe ik hem samen met broeder Jaco Vooijs bezocht in Zuidtwijck, toen het ook helemaal niet goed ging. Hij mocht weer opknappen en terugkeren in de kring van de kerkenraad. Hij was dankbaar dat de Heere hem gespaard had, opnieuw, nadat hij jaren daarvoor een hartstilstand had gehad en hij getuigde ook van de onverdiende, trouwe zorg van de Heere. Zo staat hij op mijn netvlies, de laatste tijd krom, en met een stok, maar altijd een grote grijns op zijn gezicht als hij je zag. Wat was hij nog graag getuige geweest van de bruiloft van kleinzoon IJsbrand met onze dochter Areen in oktober. Maar hij wist, dat ging hij niet meer halen. Vader vond het nu tijd en haalde hem thuis. We bidden om kracht en troost voor zijn vrouw, kinderen en (achter)kleinkinderen.

Ook denken we aan en bidden we voor onze zieken. Hoewel er meer zieken in de wijkgemeente zijn noemen we hierbij de namen van:
Familie Haasnoot in verband met de zorgen rondom de gezondheid van broeder Haasnoot en hun dochter;
Kees van Duijvenvoorde die zo’n moeilijk bericht te verwerken kreeg.
We bevelen deze en andere zieken in uw en jullie voorbede aan.

Giften
Ds van der Plas heeft 2 x € 20 en 2 x € 10 ontvangen voor de wijkkas.
Allen dank voor uw giften.

Senioren-Bijbelkring
De Senioren-Bijbelkring hoopt D.V. dinsdagmorgen  17 september voor de eerste keer bijeen te komen. Het onderwerp volgt later.

Lidmatenkring
Ik neem hier het bericht van ds. Westland uit de kerkbode van vorige week over:
Lidmatenkringen. Het duurt nog even voor de kringen beginnen. Zelf hoop ik dit seizoen leiding te geven aan de Maranathakring. We komen samen in het Maranathacentrum en ieder is van harte welkom. De eerste avond is op donderdag 26 september. Dit seizoen lezen we de Hebreeënbrief. We gebruiken daarvoor het boekje van ds. H.I. Methorst: ’Het oog gericht op Jezus’. Het boekje is te koop bij Het Baken. Het is mooi als er én vertrouwde én nieuwe gezichten zullen zijn. U en jij echt welkom!

Gebedssamenkomst
Elke dinsdagavond van 19:00 tot 20:00 komt de gebedskring voor de Rehoboth en Maranatha wijk in de Rehoboth school aan de Poolster 4. Na het lezen van een psalm worden de gebedspunten besproken en wordt met elkaar gebeden. Hardop meebidden hoeft niet, meebidden in stilte kan natuurlijk ook. Voor meer informatie kunt bellen met Diana Westhuis, tel: 06- 48831444.

Trouwdienst
Nog iets voor de agenda: trouwdienst Lennard van Duijn en Charlotte Blees. Nieuwe Kerk. 14.30 uur.
Vrijdag 13 september. Dr. P. J. Visser is er de voorganger.

Ten slotte
Afgelopen zaterdag reed ik voor mijn werk van het ene project, in Ohio, naar het andere, op Long Island (New York). Een autorit van zo’n 10 uur. Ergens langs de snelweg een grote loods, een antiekbeurs, met aan de kopkant -die naar de snelweg gericht was- een enorm billboard met een schilderij van Jezus aan het kruis en daarop de woorden: Live for me, I died for you (Leef voor mij, ik stierf voor jou). Ik had nog zo’n 8 uur in de auto voor de boeg om deze woorden te overdenken. Mijn eerste gedachte was: voor wat hoort wat. Zo van, ik deed dit voor jou, nu verwacht ik ook wat terug. Zo kunnen wij mensen zijn toch? Ik heb nu al zoveel voor je gedaan; ik mag nu toch wel eens wat terug verwachten. Al verder denkend kwam ik op het paradoxale dat de Heere die eis neerlegt bij mensen die niet leven van de genade van Christus. Tot mensen die niet leven van en uit het geloof in de Heere Jezus komt Gods eis: leef voor mij! Dat is de eis van de wet, die betaling eist. God, Die je geschapen heeft en recht heeft op je leven en dat ook van je eist. En de paradox is dat uitgerekend Jezus aan die eis heeft voldaan. In onze plaats. Door voor ons te sterven! Wat wij niet konden (terug)betalen, heeft Hij betaald. Zoals het avondmaalsformulier zegt: Ik voor u, omdat u anders de eeuwige dood zou moeten sterven. En dan lees ik deze woorden niet meer als een eis, een opdracht, maar als vermaning en vertroosting. Leef voor Mij! Ik zorg dat alles in orde komt. Want in alles wat je daarin tekort komt heb ik  voorzien. Omdat ik voor je stierf. Leef voor Mij! Blijf in de wijnstok, dan zul je vrucht dragen. Oefening in godsvrucht, de preek van zondagmorgen.

Het is ook heel persoonlijk. Geen boodschap dat Jezus voor de zonden van de wereld is gestorven - hoe waar ook - maar: I died for you. Voel je Jezus vinger die naar jou wijst? Leef je al voor Hem?

 

Een hartelijke groet namens de kerkenraad.
H.J.M. Perdok

©2024 Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee

Disclaimer Colofon Privacy & cookies

Webontwikkeling: 2nd Chapter