Home / Contact
Agenda / Nieuws

13-19 september'24 Publicatiedatum: 11 september 2024

wijkbericht

Van zondag tot zondag…
Afgelopen zondagochtend kwamen we als wijkgemeente samen in de Nieuwe Kerk. Prof. Dr. A. de Reuver uit Waddinxveen ging ons voor uit Genesis hoofdstuk 32. We komen daar Jakob tegen bij de Jabboksbeek. Helemaal alleen, denkend aan het verleden en daardoor bang voor de komende ontmoeting met zijn broer Ezau. Maar eerst is daar die andere ontmoeting. Een Man worstelt die nacht met Jakob. Niet zomaar een man, nee, het is de Heere Zelf Die Jakob opzoekt en hem te sterk wordt. Jakob worstelt met God. Pniël, een ontmoeting van aangezicht tot aangezicht. En Jakob vecht met alles wat hij heeft maar…verliest. De Man ontwricht zijn heup en maakt hem kreupel. Jakob kan geen kant meer op. Maar dat is juist de plek waar God hem wil hebben. De krachteloze Jakob kan niet meer steunen op eigen bedenksels, geslepenheid en handigheid. Er is voor Jakob nog maar één optie: zich vastklampen aan de Man. “Ik laat U niet gaan tenzij U mij zegent.” De zegen van God kan Jakob redden. Herkennen wij dat ook in ons leven dat God soms alle zekerheden en zelfredzaamheid wegneemt, zodat we niets anders overhouden dan Hem? Daar kan en wil Hij ons genadig zijn. Daar geeft hij Jakob en ook ons Zijn zegen. Jakob lijkt verloren te hebben, maar doet een beroep op Gods beloften en genade. En kijk, daar ligt de overwinning! God laat Zich verbidden! God breekt onze eigen kracht en heelt ons in genadekracht. Want zoals de profeet Micha zegt: God heeft lust (zin) in goedertierenheid (Micha 7:18). Hij geeft Jakob zelfs een nieuwe naam: Israël; strijder met God. Oude dingen worden nieuw gemaakt. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Na die nacht ging Jakob strompelend door het leven. Maar de zon ging op over Jakob. De Zonne der Gerechtigheid. Want genade is mogelijk dankzij het genadewerk van Jezus Christus. Ezau kon wel zeggen: ik heb veel, maar Jakob kon zeggen: ik heb alles! Kunt u, kan jij dat Jakob ook nazeggen? Wat een eeuwige rijkdom als dat zo mag zijn.

Komende zondagavond hoopt ds. Blenk uit Den Haag ons voor te gaan in een dienst van voortzetting van het Heilig Avondmaal. Alvast een gezegende avondmaalszondag toegewenst!

Ziekte
We noemen de namen van Kees van Duijvenbode, Bram Haasnoot en zijn dochter, Coby van Duijn en Mevr. van Duijn-van Rijn.
We danken samen met onze broeder, oud-ouderling Kees Heemskerk, dat hij zo wonderlijk goed en snel mag herstellen na weer een zeer turbulente periode. Ik mocht hem hartelijk de hand schudden in Het Baken. Het is enkel genade, dat ik hier nu weer mag staan, zei hij tegen me.

Huwelijk
Wat een prachtige dag zal het aanstaande vrijdag 13 september zijn voor Charlotte Blees en Lennard van Duijn.
Zij hopen deze dag namelijk in het huwelijk te treden.
Ze willen deze dag Gods zegen vragen over hun huwelijk in de Nieuwe Kerk om 14:30u. Ds. P. J. Visser hoopt hierin voor te gaan.
Charlotte is de dochter van onze oud-ouderling Dirk Blees en Petra Blees.
We wensen Charlotte, Lennard, familie en vrienden een prachtige en gezegende dag toe.

Beroepingswerk
Graag uw en jullie voorbede voor de voortgang van het beroepingswerk voor onze wijk en de andere vacante wijken Immanuël en Rehoboth.

Seniorenbijbelkring
In het komende seizoen hoop ik deze kring weer te leiden zo lang er nog geen nieuwe predikant aan de wijk is verbonden. We gaan verder met de behandeling van de Romeinenbrief en gebruiken nu daarbij ‘Goudaders’, het tweede boekje van prof. dr. H. van den Belt. Het boekje is verkrijgbaar bij Het Baken. De uitgever schrijft bij het boekje: "Het tweede gedeelte van de Romeinenbrief bevat een praktische uitwerking van het christenleven. Door genade wekt de Heilige Geest een verlangen naar de nieuwe wereld. De weg van het Evangelie loopt van Israël naar de volken, maar ook terug in het herstel van Israël. Intussen leven de gelovigen in dankbare afhankelijkheid van God en in liefde tot elkaar. Deze bijbelstudies over Romeinen 8 tot en met 16 maken duidelijk hoe de boodschap van Gods Woord Gods volk leert leven voor Gods Rijk door Gods Geest." Volop onderwerpen dus om vanuit de Schrift met elkaar over te spreken. We komen gewoonlijk samen op de tweede dinsdag van de maand. Vanwege een korte vakantie komen we nu in september DV op dinsdag 17 september voor de eerste keer samen van 10.00-11.30 uur in het Maranathacentrum. We bespreken Romeinen 8, waarover ook het eerste hoofdstuk uit ‘Goudaders’ gaat.
Graag reken ik weer op u wanneer u vorig jaar mee deed. Misschien kunt u ook nog iemand anders uitnodigen om mee te gaan? Wie nog nooit kwam, maar dit jaar een nieuwe start wil maken: weet u hartelijk welkom.
Graag tot ziens op dinsdagmorgen 17 september!
Ds. A.W. van der Plas

Het Kompas
Jongeren opgelet! Aankomende zaterdagavond is de startavond van Het Kompas. Jongeren van 14-18 jaar worden hiervoor van harte uitgenodigd. Ook zin in een gezellig avondje? Kom dan om 20.00u naar gebouw De Poolster. Neem gerust je vrienden mee.

Belijdeniscatechisatie Gereformeerde Bondswijken
Graag willen we ouderen en jongeren uitnodigen voor het volgen van belijdeniscatechisatie. Hou de berichtgeving hierover in de gaten in het kerkblad. Ds. Jongeneel en ds. Westland zullen komend seizoen de leiding hiervan op zich nemen. Wie belangstelling heeft kan contact met hen opnemen.

Nadenker
Van de week zag ik een programma waarin door een cursusleider tegen een cursist werd gezegd: ‘Je wilt het wel zijn, maar je wilt het niet worden’. De aspirant (en ik ook) moest hierover nadenken en gaf de cursusleider uiteindelijk gelijk. Hij gaf het op…want hij wilde het wel zijn maar niet worden. Hoe zit dat met ons kerkmensen? We willen graag christen zijn, maar willen we het ook worden? Want als je het wordt dan ben je het in een later stadium pas echt. Ik dacht toen aan de woorden van onze Heere Jezus: Wie volhardt tot het einde, die zal zalig worden. En: wie achter Mij aan wil komen moet zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen.
Willen we dat wordingsproces echt door? Dat vraagt wat van ons. Namelijk ons hele leven… En dan pas zul je van Hem zijn. Voor eeuwig.

Namens de kerkenraad een hartelijke groet,
Bert Aandewiel

©2024 Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee

Disclaimer Colofon Privacy & cookies

Webontwikkeling: 2nd Chapter